Пътешествия из Барселона
English
info@friend-trips.com

Тримата Влъхви

 

Тримата Влъхви

Магията на подаръците в Испания. Преданието гласи, че водени от Витлеемската звезда, трима мъдреци, наречени влъхви, се отправят към Витлеем, за да се поклонят пред новородения Исус и да му поднесат дарове.

Историята на Тримата влъхви е разказана в Новия завет – в евангелието на Матей. Влъхва означава жрец, добър магьосник, гадател. Такива били и Тримата влъхви, разпознали в новородения Исус Божия син. Водени от светла звезда, те се отправят към Витлеем, за да поднесат на Исус дарове – злато, ладан и мира. Ладан е скъпа ароматна смола, която в древността се поднасяла в знак на особено благоволение. Тримата влъхви я поднесли на Исус като дар за Бога в него. С мирото помазвали умрелите като дар за смъртния човек в Исус, а за царя в него тримата мъдреци дарили злато. Имената им – Гаспар, Мелхиор и Валтасар – се споменават за пръв път през 6 век. Първият е ­ Мелхиор, стар и побелял, с дълга коса и брада; той принесъл злато на Царя; вторият ­ Гаспар, млад и без брада, с румено лице; той поднесъл ливан. Третият ­ Валтасар, със смугло лице и дълга брада; той донесъл смирна на Исус. Смята се, че Каспар е бил африканец, Мелхиор европеец, а Балтазар азиатец. Според съвременните интерпретации те са представителите на всички раси по света.

5 януари е и цяла Испания се е изпълнила с трепнещо очакване – пристигат Тримата Влъхви. Кои са те и какво символизират? Тримата мъдреци или тримата царе е общоприето название в западноевропейската традиция на влъхвите, поднесли даровете си на малкия Исус на Рождество. Те са Царете Магове от Ориента, които са част от коледните герои, които раздават подаръци заедно с Дядо Коледа. Легендата разказва, че те след като отишли да се поклонят и да поднесат дарове на Исус Христос раздали подаръци и на децата по пътя им навръщане. В днешна Испания нощта на Царете (5 срещу 6 януари) се свързва с шествието, където децата ги посрещат, те пристигат с каляските си във всички селца и градове раздавайки бомбони и събирайки последните писма с желанията на децата.

торта-роскон

Роскон, яде се на 6 януари, когато Тримата влъхви донасят подаръците на децата.

На 6 януари, може би най-вълнуващата сутрин от годината за испанчетата, тримата влъхви вече са донесли подаръците. За тези деца, които не са слушали Тримата влъхви им носят черни въглища, вместо подаръци. Черните въглища, всъщност са направени от захар и могат да се ядат, в много семейства първо дават на децата черни въглища и след това се появяват подаръците, малка шега на празника. На този ден се яде типичната за празника торта – „роскон”: кръгла торта с дупка с различен пълнеж: сметана, конфитюр,… поръсена с ядки, вътре има малки фигурки като задължително се поставят фигурката на царя и бобено зърно. Този, на който му се падне царя, то той може да носи царската корона цял ден (обикновено се продава заедно с тортата-роскон), а на който му се падне бобеното зърно, той трябва да заплати тортата.

В Барселона Тримата влъхви пристигат, разбира се, по море, в други населени места в Испания с различни видове транспорт, например с вертолет, влак…

Тези от вас, които са в Барселона на 5 януари могат да участват в шествието на Тримата влъхви:

След като пристигнат в 17:30 ч. на пристанището в Барселона (Port Vell) Тримата влъхви с техните каляски и свита ще поемат по следните улици, начало на шествието 18.30 ч.:

– Marquès de l’Argentera

- Via Laietana

- Plaza Urquinaona

- Calle de Fontanella

- Plaza Cataluña

- Calle Pelayo

- Plaza de la Universidad.

- Calle de Sepúlveda a la altura de Urgell

- Avenida del Paralelo

- Plaza España

- Avenida Rius y Taulet.

Шествието ще завърши на „Магическите фонтани“ (Font Magica).

Източници: Gencat.cat, Barcelona Turisme, Дойче Веле, Pravoslavieto.com

Отговорете